Oude Ebbingestraat 60
9712 HL Groningen

Telefoon (050) 318 73 84

E-Mail info@okaphone.nl
Web https://www.okaphone.nl/
FAQ-SOLD

Solderen

Solderen is leuk, niet moeilijk te leren, uiterst handig en met deze tips moet het zeker lukken.

Wat heb je nodig

  • Een soldeerbout/-station
  • Een kniptang
  • Soldeertin

Een soldeerbout van maximaal 30 Watt met een dunne punt. Geen soldeerpistool want die wordt te warm. Helemaal luxe is natuurlijk een soldeerstation. Verder heb je een kleine kniptang nodig om het overtollige draad netjes mee te kunnen afknippen en een stuk soldeertin met harskern.

De soldeerplek

Werk op een schone ondergrond en bedenk dat een warme soldeerbout beschadigingen kan geven aan het oppervlakte van je werkplek. Een eenvoudig stuk karton waar je op kunt werken geeft vaak al voldoende bescherming.

Let’s get started

Begin met het lezen van de beschrijving, kijk of je de onderdelen die worden beschreven herkent en of je de plaats op de printplaat kunt terugvinden. Volg het stappenplan van de beschrijving en begin met de laagste onderdelen die op de printplaat komen. Steek de pootjes van het onderdeel door de printplaat en controleer door het omkeren van de printplaat of je de juiste gaatjes hebt gekozen.

Het solderen

Pak de soldeerbout bij het handvat vast en niet ergens anders want een soldeerbout wordt erg heet (tot 400°C!).

Verwarm met de bout zowel het soldeereilandje als het pootje, wacht even en houdt dan pas de soldeertin tegen zowel het onderdeel als het soldeereilandje.

Tijdens het hele proces blijf je de soldeerbout tegen de printplaat aanhouden.

Let op, voeg niet te veel soldeertin in een keer toe maar laat de tin rustig vloeien. Drukken met de soldeerbout is geen goed idee. Het wordt er niet sneller warm van en het kan de soldeereilandjes beschadigen.

Een goede verbinding ziet er mooi gelijkmatig uit. Lukt dat niet in één keer? Dan gewoon nog een keer de soldeerbout er tegen aan houden en wachten tot de soldeertin weer vloeibaar wordt. Vervolgens de soldeerbout weer weghalen.

Oh ja, we hadden al gezegd dat de soldeerbout erg heet wordt... Dus als hij een keer valt, probeer dan niet om 'm te vangen. :-)

Twee handen

Zelf heb je maar twee handen. Daarom is een derde hand bij het solderen soms toch wel erg handig. Hierin kun je met kleine klemmetjes het onderdeel of de printplaat vastzetten zodat je beide handen vrij hebt voor de soldeerbout en de soldeertin.

Afwerking

Als de soldeerverbinding goed is en het onderdeel vast op de print zit, dan knip je met een zijkniptang de rest van de draad af. Pas hier wel bij op, want soms schiet het draadeindje weg en dat wil je zeker niet in je oog krijgen.

Proberen

Weet je nog niet helemaal zeker of je wilt solderen en zou je het wel eens willen proberen? Kom dan gerust eens op een rustig moment bij ons langs!

Filmpje

Wij vonden een leuk filmpje op YouTube waar Carrie Anne in de Geek Gurl Diaries link uitlegt hoe zij voor het eerst ging solderen en hoe leuk ze dat vond.