Oude Ebbingestraat 60
9712 HL Groningen

Telefoon (050) 318 73 84

E-Mail info@okaphone.nl
Web https://www.okaphone.nl/
ESP01

Arduino-IOT

De ESP-01, een klein maar krachtig alternatief voor de standaard microcontroller. Het bord is ideaal in allerlei situaties, maar wat is het en hoe is het te gebruiken?

Wat is een ESP-01?

Een ESP-01 is een WiFi microchip gebaseerd op een ESP8266 met een ingebouwde TCP/IP chip en microcontroller. Deze microcontroller heeft een maximale processorsnelheid van 80MHz en werkt net als de meeste Arduino's met 32-bit logica. Hierdoor is de ESP-01 een beetje trager dan de arduino, maar vanwege het kleine formaat is dit een serieuze module voor het opzetten van een IOT netwerk

Omdat ESP-modules een voedingsspanning van 3,3V nodig hebben, is het niet mogelijk om ze direct op een PC aan te sluiten. Om dit wel te kunnen is er een omzetter nodig om de standaard 5 volt signalen vanuit de computer om te zetten naar 3,3V. Hiervoor kan een standaard TTL omzetter gebruikt worden, maar voor het gemak heeft de USB programmer die wij aanbevelen al een omzetter aan boord.

Waar kun je een ESP-01 voor gebruiken?

  • Samen met een temperatuur- en vochtsensor kan de ESP bijvoorbeeld autonoom de temperatuur en luchtvochtigheid tijdelijk opslaan en doorsturen naar een web applicatie.
  • Met een geïntegreerd relais kan de ESP ook gebruikt worden om draadloos te schakelen.

Hoe programmeer ik mijn ESP-01?

Voor het programmeren van de ESP is het nodig om de ESP in de programmeer-modus te zetten. Met de schakelaar op de vernieuwde USB programmer is dit gemakkelijk te doen. Voeg de ESP bibliotheek aan de Arduino software toe. Via deze link link kun je vinden hoe je dat kunt doen.
Als alle software geïnstalleerd is, selecteer je het juiste bordin de Arduino IDE, dit is te vinden onder: Hulpmiddelen -> Selecteer bord -> ESP-01. Alle overige instellingen staan daarmee ook direct goed. Dan rest alleen het uploaden van je code nog.

Voordat de USB programmer op de computer wordt aangesloten is het belangrijk om te controlleren of de schakelaar op 'program' staat. Dan zal in de Arduino IDE de juiste COM-poort te selecteren zijn.

Na het uploaden van je project moet de ESP een hardwarematige reset krijgen. Door de programmer los te koppelen van je PC en de schakelaar op 'UART' te zetten, is de ESP klaar om de aanwezige code meteen uit te voeren zodra de programmer weer in je PC zit.

Wat heb ik nodig om de ESP-01 te programmeren?

  • De ESP-01 module heeft voorgesoldeerde pin headers wat experimenteren met je project makkelijker maakt.
  • Wij adviseren USB programmer. Voornamelijk vanwege de ingebouwde programmeerschakelaar.
  • Voor de programmeeromgeving is de standaard Arduino IDE met de juiste bibliotheken voldoende.

Waar vind ik wat ik nodig heb?