Oude Ebbingestraat 60
9712 HL Groningen

Telefoon (050) 318 73 84

E-Mail info@okaphone.nl
Web https://www.okaphone.nl/
FAQ-RSP4

Raspberry-Pi4

De krachtige Pi 4 is de opvolger van de Pi 3B+ en nu op voorraad in een uitvoering met 1GB of 2GB of zelfs de 4GB geheugen.

Uit voorraad leverbaar !!!

De Raspberry Pi 4 heeft een nieuwe processor die ongeveer drie keer krachtiger is als die van de Pi 3 en is er in een versie met 1GB, 2GB of 4GB aan werkgeheugen leverbaar.

Wat is er precies veranderd?

De nieuwe RaspberryPi 4 is een stuk verbeterd met zijn nieuwe 64 bits quadcore Cortex A72 BCM2711. Het is echter niet alleen de snellere processor, 1.5Ghz ipv 1.2Ghz, maar zeker ook de nieuwe 15 instruction pipeline lengte, ipv 8 in het oudere model samen met de mogelijkheid van "out of the order execution" die hem krachtiger maakt. Ook de opwaardering naar DDR4 RAM draagt mee aan de verbeteringen.

Hoe zit het met de voeding?

Al deze extra functionaliteiten vergen meer stroom dan zijn voorganger mede daarom is bij de Pi4 gekozen voor voeding via een USB-C poort

Kan ik mijn oude Raspberry behuizing nog gebruiken?

Nee, helaas niet, hoewel de afmetingen bijna hetzelfde zijn zitten de poorten op een andere plek en zijn er nu twee micro HDMI poorten aanwezig.

Welk besturingssysteem moet ik installeren?

Voor een goede werking van de RaspberryPi 4 is het noodzakelijk om de nieuwste versie van NOOBS of de laatste versie van de andere software pakketten te downloaden.

Verdere verbeteringen

De Pi4 heeft nu naast twee USB 2.0 poorten ook twee USB 3.0 poorten. Er zijn nu twee 4K micro HDMI poorten aanwezig die waarbij de resolutie afzonderlijk instelbaar is (4K 60 Hz + 1080p or 2x 4K 30 Hz). De netwerkaansluiting is een true Gigabit Ethernet aansluiting geworden waarbij snelheden tot 125MBps mogelijk mee zouden moeten zijn en als laatste is er Bluetooth 5.0 & BLE ondersteuning.

Maar kan ik er ook op gamen?

Dat kan zeker! De Raspberry Pi4 is krachtig genoeg voor het opzetten van Retropie met zelfs de meest veeleisende spellen. Meer informatie over hoe dit op te zetten is, is op onze retropie infopagina te vinden.