Oude Ebbingestraat 60
9712 HL Groningen

Telefoon (050) 318 73 84

E-Mail info@okaphone.nl
Web https://www.okaphone.nl/
UTP

Netwerk

Alles wat je moet weten om je eigen netwerk aan te leggen

Wil je graag je eigen netwerk aanleggen maar heb je geen idee wat een goede kabel is? Of wil je weten welke soort kabel je minimaal nodig hebt? Lees dan even verder...

Alles wat je moet weten om je eigen netwerk aan te leggen

Welke kabel je nodig hebt is afhankelijk van de snelheid die je wilt halen en van de omgeving. Netwerkkabels hebben een klasse aanduiding welke aangeeft hoe hoog de gecertificeerde snelheid van de kabel is. Op dit moment zijn de meest gebruikte kabel-klassen CAT5e, CAT6, CAT6A en CAT7.

Voor de meeste gebruikers zal een CAT5e of CAT6 kabel snel genoeg zijn. De meeste internetabonnementen komen qua snelheid niet boven de 120Mbit/s. Een CAT5e kabel kan in kortere lengtes vaak prima een snelheid halen van 1.000Mbit/s wat meer dan genoeg is voor het standaard internetabonnement. Wanneer er meerdere kabels door een enkele buis worden gelegd, kan er beter CAT6 kabel worden gebruikt. CAT6 UTP heeft een betere twisting waardoor er minder verlies optreed.

Wat wil de Mbit/s en Gbit/s eigenlijk zeggen?

De maximale snelheid van een netwerkkabel wordt uitgedrukt in Megabit per seconde (Mbit/s) of Gigabit per seconde (Gbit/s). Dit is niet hetzelfde als Megabyte per seconde (MB/s) of Gigabyte per seconde (GB/s).

De snelheid in MB/s of GB/s hangt namelijk af van de toepassing (ADSL, kabel, Ethernet, Wifi, etc.). Een bruikbare vuistregel is om uit te gaan van ongeveer een factor 10 verschil (dus 100 Mbit/s = 10MB/s). In de praktijk zal deze snelheid lang niet altijd gehaald worden omdat behalve de zogenaamde protocol overhead ook andere beperkende factoren meespelen.

Welke categorieën zijn er?

De maximale gegarandeerde snelheid in Mbit/s of Gbit/s is afhankelijk van de uitvoering van de kabel en wordt aangegeven door de certificering. Bijvoorbeeld categorie 5 kabel (CAT5).

Er zijn een aantal verschillende categorieën. Tegenwoordig zijn de meest gebruikte kabels CAT5e en CAT6. Deze benaming geeft aan wat de eisen zijn waaraan de kabel voldoet, deze eisen geven aan welke datasnelheid de kabel minimaal aan kan. Hieronder staat een klein overzicht van de verschillende categorieën:

CAT5/CAT5e
CAT5 en CAT5e kabel is officieel geschikt voor een maximale snelheid van 100Mbit/s over een lengte van 100m. CAT5e kabel kan ook gebruikt worden voor 1.000Mbit/s (door de betere bouw t.o.v. Cat5) maar de kabel is hier niet voor gecertificeerd en zal deze snelheid niet over een lengte van 100m halen.

CAT6/CAT6A
CAT6 kabel is officieel gecertificeerd voor 1000Mbit/s bij een ferquentie tot 250mHz over een lengte van 100m. De kabel kan tot een lengte van 85m ook gebruikt worden voor 10Gbit/s (10.000Mbit/s) of wanneer er meerdere kabels naast elkaar liggen maximaal 37m. CAT6A is geschikt voor 10Gbit/s met een maximale doorvoersnelheid tot 500Mhz en maximale lengte van 100m.

CAT7
CAT7 kabel is net als CAT6A geschikt voor snelheden tot 10Gbit/s maar is geschikt voor een doorvoersnelheid tot 1Ghz. De frequentie geeft aan hoeveel data bits er per seconde kunnen worden verstuurd. Bij een gelijkblijvende dataoverdracht beteken dat het signaal door een steilere flank snelheid beter van kwaliteit is.

CAT8
Deze specificatie is nog in ontwikkeling maar een CAT8 kabel zou geschikt zijn voor snelheden tot 40Gbit/s.

Is het beter om zelf een kabel te maken of kan een kant en klare ook?

Bij Kant en klare Ethernet kabels of patchkabels zijn de connectoren al gemonteerd door de fabrikant. Deze kabels hebben een soepele kern wat ervoor zorgt dat de kabel makkelijker te buigen is. Doordat de signaal demping hoger is bij soepele kern worden deze vaak in kortere lengtes geleverd, een kabel van 100m zou immers niet meer de snelheid volgens de certificering halen.

Wanneer je kabels zelf maakt gebruikt je meestal een kabel met een vaste kern. Dit is beter voor het signaal, omdat er minder demping ontstaat. Daarnaast is de kabel makkelijker door buizen/leidingen te leggen, omdat er nog geen connector aan de kabel zit. Deze kabels kunnen slechter tegen buiging omdat ze stugger zijn dan kabel met soepele kern en zijn dus bedoeld als "permanente oplossing".

Soms zijn netwerk kabels goedkoper dan anderen, hoe zit dat?

Er zijn verschillende kwaliteiten netwerkkabels waarbij het meest voorkomende verschil is of ze een volledig koperen kern of CCA (Copper Cladded Aluminium) kern hebben. CCA wil zeggen dat de aders van de kabel uit aluminium bestaan voorzien van een dun laagje koper. Dit wordt vooral gedaan om kosten te besparen, maar zorgt ook voor een wat lichtere samenstelling.

Het nadeel van dit soort kabels is dat op langere lengtes signaalverschuiving kan ontstaan. Omdat verschillende metalen verschillende geleidende eigenschappen hebben, zal een signaal met verschillende snelheden door de kabel gaan wat voor storing kan zorgen. Storing zal de datasnelheid verminderen doordat er meer fouten ontstaan. CCA kabel wordt om die reden dan ook vaak toegepast bij kortere lengtes en in kant en klare kabels. Kabel met koperen kern zijn makkelijker zelf aan te maken en haalt zijn maximale gegarandeerde snelheid ook bij langere lengtes.

Ik heb thuis glasvezel, maakt het uit welk type netwerkkabel ik gebruik?

Ook al heb je een glasvezel aansluiting, het type netwerkkabel dat je gebruikt is nog steeds afhankelijk van het gekozen internetabonnement. Glasvezelabonnementen kunnen in snelheid oplopen tot 500Mbit/s. Om deze snelheid maximaal te benutten is dus een kabel nodig die deze snelheid aankan. Hier zou je in kortere lengtes een CAT6e kabel kunnen gebruiken maar met CAT6A haal je gegarandeerd de snelheid, ook bij langere lengtes.

Hoe moet ik zelf netwerkkabel monteren?

Bij het monteren van de RJ45 stekkertjes is de ader (kleur)volgorde van belang. De exacte volgorde kunt je vinden op deze pagina over UTP-kabels. Bij Ethernet kabels is een specifieke volgorde van de aders gemaakt om de maximale snelheid over de kabel te garanderen en ook zodat dat de kabels backwards compatible zijn te maken met ADSL en telefonie signaal.

Soms lees ik iets over UTP of FTP wat is het verschil?

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair, een kabel waar de aders per paar om elkaar gedraaid zitten zonder een afschermende folie. FTP is een Foiled Twisted Pair, deze kabel heeft naast de om elkaar gedraaide ader paren een extra folie om alle aders heen om nog betere afscherming tegen storing te bieden. Dit type kabel is de standaard in de industrie en wordt niet vaak in thuissituaties toegepast. Kabels vanaf CAT7 zijn standaard FTP, dit is om de hogere snelheden te kunnen garanderen.