Oude Ebbingestraat 60
9712 HL Groningen

Telefoon (050) 318 73 84

E-Mail info@okaphone.nl
Web https://www.okaphone.nl/
ACCBAT

Batterijen

Accu's en batterijen zijn er in vele verschillende soorten, vormen en maten. Welke zijn wel oplaadbaar en welke niet? Op deze vragen en meer vindt u hieronder een antwoord.

Accu's en batterijen, Wat zijn het eigenlijk?

Wat is het verschil tussen een batterij en een accu?

Het grote verschil is dat een batterij niet oplaadbaar is en een accu wel. Wanneer men praat over een oplaadbare batterij wordt eigenlijk een accu bedoeld. De standaard alkaline batterij wordt tegenwoordig veel gebruikt als wegwerp batterij. Dit komt omdat het chemische ontlaad proces (bijna) niet omkeerbaar is. Dit is door het gebruiken van ander materiaal wel mogelijk bij de verschillende type accu's.

Kan ik een alkaline batterij dan echt niet opladen?

Het is mogelijk om met een speciale alkaline lader bepaalde alkaline batterijen tot 85% weer bij te laden. Dit is echter afhankelijk van hoe ver de batterij al is ontladen. des te meer batterij is ontladen, des te minder het bijladen wil. Dit is ook maar een beperkt aantal keer mogelijk (max. 20 keer) omdat uiteindelijk het chemische ontlaadproces onomkeerbaar wordt.

Wat is het verschil tussen een natte en droge accu?

Natte accu's oftewel lood accu's, bevatten een vloeistof 'elektrolyt' die kan gaan lekken wanneer een accu scheef wordt gehouden. Ze zijn vaak niet helemaal gesloten. Een variant op deze natte accu is een gel accu. Hier is het elektrolyt in gel vorm, waardoor de accu's ook gekanteld bruikbaar zijn. Deze accu's hebben een lagere zelfontlading maar kunnen minder stroom leveren. Tevens hebben ze een lagere capaciteit bij de zelfde afmeting. Een droge accu is volledig gesloten en onderhoudsvrij. Deze accu's worden vaak in de consumenten elektronica gebruikt.

Wat houd de capaciteit van een batterij of accu precies in?

Capaciteit wil zeggen hoeveel energie een accu of batterij kan opslaan. Hoe hoger de capaciteit hoe langer de accu gebruikt kan worden. Capaciteit wordt aangegeven met ampère-uur (Ah) of milliampère-uur (mAh). Dit getal geeft aan hoelang de accu een bepaalde stroom kan leveren. Een accu van 1Ah kan 1 ampère 1 uur lang leveren. Dezelfde accu kan bijvoorbeeld 30 minuten lang 2 ampère leveren, mits de accu deze stroom aan kan, of hij levert 2 uur lang 0.5 ampère.

Welke verschillende type accu's zijn er?

Er zijn een groot aantal verschillende soorten accu's. De meest gebruikte zijn:

Loodaccu (nat/gel)
De loodaccu is het oudste type accu. Deze accu is relatief zwaar in verhouding tot zijn capaciteit maar kunnen erg veel stroom leveren. Deze accu's worden in motorische voertuigen gebruikt omdat ze erg makkelijk de stroom kunnen leveren voor bijvoorbeeld een startmotor.

Nikkel-cadmium (NiCd)
NiCd accu's zijn al langere tijd niet meer leverbaar maar hadden als voordeel een lage interne weerstand. Dit wil zeggen dat wanneer ze een hoge stroom leveren er weinig energie omgezet wordt in warmte. Hierdoor konden ze bijna hun volledige capaciteit leveren zelfs bij hoge stromen. Een nadeel was de hoge zelfonlading (10%/maand) en de relatief hoge prijs t.o.v loodaccu's. NiCd cellen hadden een spanning van ongeveer 1.2V welke zeer constant bleef tijdens het ontladen. Deze accu's zijn door de komst van NiMH en li-ion accu's niet meer in gebruikt.

Nikkel-metaalhydride (NiMH)
NiMH accu's zijn milieuvriendelijkere accu's dan NiCd omdat er geen gebruik wordt gemaakt van het giftige cadmium. De accu's presteren wel wat minder en kunnen minder goed tegen lage en hoge temperaturen. De wat oudere cellen hadden ook een wat hogere zelfonlading (5-20% op de eerste dag en daarna 0.5-4% per dag). In 2005 werden de low self-discharge NiMH accu's geïntroduceerd (Ready2Use cellen). Deze cellen houden 70 tot 85% van hun capaciteit vast na een jaar op kamertemperatuur te zijn bewaard. Deze cellen hebben wel een iets lagere capaciteit.

Lithium-ion (Li-ion)
Li-ion (niet te verwarren met de niet oplaadbare lithium batterijen) is tegenwoordig de meest gebruikte accu in verplaatsbare electronica zoals smarphones en laptops. Deze accu's hebben een hoge capaciteit in een klein formaat, een lage zelfontlading en geen geheugen effect. Een nadeel is dat lithium accu's door hun chemische samenstelling meteen na hun productie hun capaciteit verliezen. Dit proces wordt versneld wanneer de accu 100% geladen is en door hogere temperaturen. Bij 25℃ is dit ongeveer 20% per jaar. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld laptopaccu's slechts 3 tot 5 jaar meegaan.

Kan ik elke accu met elke lader laden?

Nee, elk type accu heeft zijn eigen laadwijze en kan beschadigd worden wanneer het wordt geladen met een verkeerde lader. Vooral lithium accu's zijn gevaarlijk wanneer ze met een te hoge spanning worden geladen met explosie en brandgevaar tot gevolg.


Mastodon
Instagram