Oude Ebbingestraat 60
9712 HL Groningen

Telefoon (050) 318 73 84

E-Mail info@okaphone.nl
Web https://www.okaphone.nl/
FAQ-VISA

Luidsprekers

Het zelf bouwen van luidsprekers is een betaalbare manier om top kwaliteit audio te kunnen beluisteren. Het gerenommeerde merk Visaton bied naast losse onderdelen voor luidsprekerboxen ook een aantal luidspreker bouwpakketten.

Wie of wat is Visaton link?

Een gerenommeerd Duits bedrijf met ruim 45 jaar ervaring op het gebied van akoestiek en luidsprekertechniek. Visaton mag gezien worden als één van de marktleiders op het gebied van luidsprekers. Visaton beschikt voor de ontwikkeling van luidsprekers en speakers over een uiterst modern en hoogwaardig laboratorium en heeft één van de grootste akoestische meetruimtes (342 m3) ter wereld.

Een luidsprekerpakket wat is dat en wat zit er in?

Een luidsprekerpakket is een complete set bestaande uit losse luidsprekers, onderdelen voor audiofilters, schroeven, dempingsmateriaal en aansluitterminals, in principe alles behalve het hout. De goed gedocumenteerde en uitgebreide handleiding maakt het mogelijk een unieke luidsprekerbox van top kwaliteit te bouwen tegen een fractie van het bedrag voor een kant en klaar model. Daarnaast is het bouwen leuk en leerzaam

Luidspreker of luidsprekerbox, wat is het verschil?

Met luidsprekerbox wordt de complete kast met luidsprekers, cross-over filter en aansluitterminals bedoelt. Een luidspreker is het onderdeel dat het geluid produceert.

Kan ik mijn bestaande boxen repareren of verbeteren?

Ja, naast de luidsprekerpakketten zijn alle onderdelen die een luidsprekerbox maken los verkrijgbaar. Naast Visaton leveren Velleman en Monacor luidsprekers en accessoires voor het reparen en upgraden van de luidsprekerbox.

Wanneer vervangen of upgraden?

Een luidspreker kan defect raken door het doorbranden van de spreekspoel of het vergaan van de foam- of rubber-rand.
Vaak geeft de vervangende luidspreker een beter geluid en is het nodig voor een correct stereo beeld beide luidsprekers te vervangen.

Ook het luidspreker filter is een belangrijk onderdeel en zorgt voor de juiste verdeling van het geluid over de woofers, middentoner en tweeters. Luidspreker filters bestaan uit componenten als condensatoren en spoelen.

Filteronderdelen?

Het luidspreker filter is een uit losse onderdelen opgebouwd geheel die zorgt voor het verdelen van de juiste ferquenties en bestaat uit filter printen (PCB), lucht- en ferrietkern-spoelen, vermogensweerstanden, ELCO’s en MKT/MKP condensatoren.

Wat zijn tweeters, squakers en woofers

Tweeters zijn luidsprekers voor de hoge tonen vanaf ongeveer 4000Hz, daarnaast zijn er luidsprekers die het midden gebied van 1000 - 6000Hz goed weergeven. Voor de lage tonen <4000Hz gebruiken we een woofer, vaak de grootste luidsprekers. Full-range luidsprekers voor goed geluid over alle frequenties met een enkele luidspreker.

De luidsprekerbox is beschadigd, heeft u daar ook onderdelen voor?

Naast de luidsprekers en filters hebben we ook de aansluit-terminals, basreflex pijpen, hoekbeschermingen en handvaten.

Een basreflex pijp, wat is dat?

Er zijn twee methoden voor het bouwen van een luidsprekerbox: open of gesloten. Bij een gesloten kast wordt de natuurlijke resonantie van de kast gebruikt voor de productie van de bas, dit geeft een zwakkere maar zuivere bas. Bij een open kast wordt een reflex poort geplaatst waarbij de lengte van de poort het volume van de kast “virtueel” vergroot wat resulteert in een hardere, lagere maar meer vervormde bas.

Mijn bestaande luidspreker heeft weinig hoog, waar komt dat door?

Een luidspreker die “warm” klinkt maar weinig hoog heeft noemen we wollig. Dit fenomeen zien we verschijnen bij oudere speakers en heeft te maken met het uitdrogen van de ELCO’s in het filter. Door deze ELCO’s te vervangen zal het filter de juiste frequenties weer doorlaten en klinkt de luidspreker een stuk helderder. Door de ELCO’s voor de tweeter te vervangen door metaalfolie-condensatoren zal de speaker een zeer heldere hoog weergave krijgen. 

Wat is geluidsdruk?

Het ene geluid klinkt zachter dan het andere (geluidssterkte). Geluidssterkte is een populaire term, die wetenschappelijk niet goed is gedefinieerd. Eigenlijk bedoelt men geluidsniveau, een logaritmische grootheid die deze druk omzet naar een verhouding ten opzichte van een referentiedruk, gemeten in decibel. Een verdubbeling in geluidsniveau voor het menselijk gehoor wordt weergegeven in een verhoging van +3dB. Geluiden boven een grens van 80dB zijn schadelijk indien er langere tijd naar geluisterd wordt. Als voorbeeld: een TV op 1 meter produceert ongeveer 60dB aan geluid bij normaal volume, een autoweg op 30m ongeveer 80dB en een straalmotor op 30m 130dB.

Wat is RMS?

RMS staat voor Root Mean Square, in de elektrotechniek de weergave van de effectieve waarde bij wisselspanning en -stroom. In het geval van luidsprekers gaat het hier dus om effectief vermogen bij een constant ruissignaal.

Wat is muziek-belastbaarheid of muziekvermogen?

Muziekvermogen of -belastbaarheid is niet te verwarren met RMS, hoewel deze wel te pas en te onpas wordt gebruikt, en geeft de belastbaarheid bij een muzieksignaal weer. RMS wordt gemeten aan de hand van een constant ruissignaal en valt vaak lager uit dan muziekvermogen omdat de spoel van de luidspreker niet kan afkoelen.

Wat is piek vermogen?

Het absoluut maximale vermogen dat een luidspreker kan hebben zonder dat deze kapot gaat. Dit vermogen mag, afhankelijk per fabrikant, slechts enkele seconden op de luidspreker worden gezet.

Een voorbeeld van RMS-, muziek- en piekvermogen:
30W (RMS) is ongeveer 40W (NEN muziek belastbaarheid) en bijvoorbeeld 60W (Peak)

Ik zie ook wel eens PMPO, wat is dat dan?

PMPO staat voor "Peak Music Power Output" en is een niet geregistreerde standaard, vaak gebruikt door goedkopere merken. Het gaat hierom het absolute piek vermogen dat een versterker kan leveren voor enkele microseconden, zonder stuk te gaan. Een luidspreker kan dit soort vermogens vaak niet aan zonder permanente schade op te lopen. Een PMPO waarde varieert per fabrikant, merk en product en kan dan ook niet als betrouwbare waarde worden aangenomen.