Oude Ebbingestraat 60
9712 HL Groningen

Telefoon (050) 318 73 84

E-Mail info@okaphone.nl
Web https://www.okaphone.nl/
ESPWS

Domotica-ESP

Altijd al een domotica systeem op willen zetten om je huis net een beetje slimmer te maken, maar geen idee of dit gemakkelijk op te zetten is? Wij leggen kort uit hoe je makkelijk een mooie basis op kunt zetten.

Zelf een uitbreidbaar weerstation maken

Domotica is het toepassen van slimme elektronica om de comfort in en om het huis te verbeteren. Denk hierbij aan een beveiligingssysteem dat direct een melding geeft als het iets detecteerd, of aan een lucht kwaliteitssensor die de temperatuur, luchtvochtigheid en vervuiling meet en dit ook door kan geven via een app of het internet.

Wat heb ik nodig om een slim weerstation op te zetten?

Om een slim weerstation op te zetten is er ten eerste een krachtige controller met wifi nodig, wij adviseren de ESP8266. Hierop zijn de sensoren direct aan te sluiten en heeft voldoende geheugen voor het draaien van een eenvoudige web-interface.
Vervolgens kunt u ervoor kiezen om zelf een platform te ontwikkelen, wij raden echter “ESPEasy link” aan. Dit is een open-source multi-sensor platform waarop de meestgebruikte modulen aan te sturen zijn. Een lijst met de huidig ondersteunde modules link is op de website van ESPEasy link te vinden, denk er alleen wel om dat sommige modules nog in een testfase staan en dus geen garantie hebben dat het perfect zal werken.

Hoe krijg ik alles draaiende op mijn ESP?

1. Download de laatste software link, hier zitten zowel de firmware als de upload tool bij.
2. Verbind de esp met een pc.
3. Upload de firmware met de upload tool naar de esp.
4. Herstart de esp.
5. Verbind met wifi netwerk: ESPEasy0 (wachtwoord: configesp), als er geen webpagina wordt geopend is het te gebruiken ip adres: “192.168.4.1”.
6. Kies de juiste router uit en vul eventueel het wifi wachtwoord in.
7. De esp zal aangeven dat hij gaat herstarten en zal het nieuwe ip-adress tonen.
8. Verbind met het nieuwe adres en u bent klaar met het opzetten.