Oude Ebbingestraat 60
9712 HL Groningen

Telefoon (050) 318 73 84

E-Mail info@okaphone.nl
Web https://www.okaphone.nl/
GRBL

Grbl

Altijd al zelf een CNC machine willen maken? Dat is eenvoudig te realiseren met GRBL. GRBL is een open-source G-code verwerker en is aan te sturen met een Arduino.

De voorbereiding

Voor het opzetten van een GRBL project zijn een aantal dingen nodig. Om te beginnen is het juiste hardwarepakket erg belangrijk, voor het opzetten is een Arduino Uno nodig met onze aansturingsmodule; dit vormt het brein van de controller. Wat verder op de aansturingsmodule aangesloten dient te worden, ligt geheel aan het doel je project.

Welke software is er nodig?

Om de aansturingmodule werkend te krijgen is er natuurlijk software nodig. Hiervoor wordt de Arduino IDE link met de GRBL bibliotheek link gebruikt. GRBL is ideaal voor het afhandelen van G-code over de seriële monitor van de Arduino. Later kan ervoor gekozen worden om een specifiek CNC programma te gebruiken, maar voor het opzetten van GRBL is dit niet nodig.

Hoe installeer ik GRBL op mijn Arduino?

  • Eerst dient de Arduino IDE link geinstalleerd te worden, tijdens het installeren zullen ook extra drivers geinstalleerd worden om verbinding met de Arduino te kunnen maken.
  • De volgende stap is het installeren van de bibliotheek, dit kan op de volgende manier: open schets -> bibliotheek gebruiken ->.ZIP bibliotheek toevoegen. Selecteer het .ZIP-bestand dat u hiervoor gedownload heeft en deze zal vervolgens in de lijst met voorbeelden verschijnen.
  • De laatste stap is het uploaden van de GRBL firmware. Het programma is te vinden onder: bestand -> voorbeelden -> GBRL-Arduino-Library-master -> GRBLtoArduino. Het uploaden van de code gaat als volgt, eerst sluit u de Arduino aan op uw pc en vervolgens controleert u of de Arduino IDE link de Arduino herkent, dit is te controleren onder het kopje hulpmiddelen. Als de Arduino herkent wordt, is het mogelijk om in hetzelfde hulpmiddelen kopje een COM-poort te selecteren. De correcte COM-poort wordt vertoont met '(Arduino/Genuino Uno)'. Eenmaal geselecteerd is het uploaden het enige dat nog resteert.

Als de Arduino IDE link klaar is met uploaden, kan de seriële monitor geopend worden en is uw nieuwe GRBL CNC controller klaar voor gebruik.

Wat is er allemaal mogelijk met GRBL?

Een van de veel voorkomende projecten is het maken van een open-source CNC-machine, grbl is hier ideaal voor omdat het de mogenlijkheid bied om niet alleen de stappenmoteren aan te sturen, maar ook het besturen van de spindel zit in GRBL verwerkt. Zowel een DC-motor als laser kan hiervoor gebruikt worden.

Hoe bestuur ik zo'n CNC-machine dan?

GRBL is ideaal voor het afhandelen van G-code over de seriële monitor van de Arduino IDE link, tevens zijn hier gebruiksvriendelijkere programma's voor te gebruiken. De meestbekende is Universal Gcode Sender(UGS). Met UGS is het mogelijk om standaard gcode commando's uit te laten voeren en bied het ook de mogelijkheid om complete gcode bestanden te verwerken. UGS komt in twee varianten, maar de variant die wij aanbevelen is 'platform'. Hoe dit precies werkt is op de UGS website link te vinden.